• Acasa
  • Organizare Nunti
  • Organizare Botezuri
  • Blog
  • Contact
  • Testimoniale
  office@contessinaevets.com Anca ILEA - Event Artisan +40 746 046 746

all you need is love
and
a wedding planner

Bugetul total de nuntă

11/3/2019

0 Comments

 
​Un subiect pe care îl găsim cam pe orice blog, site sau publicație legată de nunți...
S-au scris atâtea încât pare că ar trebui ca toata lumea să știe clar toate detaliile… Și totuși majoritatea mirilor, la începutul pregătirilor, nu au nicio idee despre care e un buget realist pentru nunta lor.

Așa ajungem la prima întrebare pe care o pun clienții mei: „Care este un buget de nuntă rezonabil?”

Ei bine, nu există un răspuns standard pentru că nunțile nu sunt (sau nu ar trebui să fie) standard.
Unii miri aleg varianta clasică în care cea mai mare parte a bugetului o alocă meniului, pentru că au auzit că pentru toate celelalte aspecte “te iartă” invitatul, dar acesta poate fi motiv să “te penalizeze”. Adevărat și fals! Adevărat în sensul în care dacă mâncarea este îndoielnică sigur că invitații vor fi nemulțumiți. Dar ce înseamnă calitatea îndoielnică? Daca nu au avut 2 kilograme de mâncare în farfurie (plus tort, prăjituri, fructe... etc) și 1 litru de alcool în pahare se cheamă că meniul a fost îndoielnic? Fals, ca orice abordare de genul cantitate în defavoarea calității.

Și totuși care e bugetul total pentru o nuntă?

Concret, nu e o suma fixă. Nu e fixă pentru că depinde de o mulțime de variabile.
În primul rând depinde de care sunt serviciile care vor fi incluse în el și de numărul de invitați - sunt miri care nu concep să nu achite cazarea invitaților care vin din alte localități... Miri care consideră că serviciile video nu sunt la fel de importante ca cele foto și renunță la ele... Miri care, cu tot riscul cârcotirilor (subtile sau nu), nu vor avea meniu de 4 feluri de mâncare, ci vor alege 3 feluri sau chiar 2 și un bufet de specialități.
Niciuna dintre aceste opțiuni nu e greșită, atât timp cât toate deciziile sunt asumate și sunt luate și comunicate cu bune intenții.

Bugetul se alocă, de obicei, serviciilor de mai jos - cele mai „populare” servicii necesare unei nunți:
  • Costul cu restaurantul / locația – care include meniul de mâncare și de băuturi, plus eventualul cost al închirierii restaurantului, taxele pentru personal (incluse sau nu în prețul unitar al meniului), eventuale taxe suplimentare – de exemplu pentru depășirea timpului stabilit prin contract, pentru spărturi (da, încă există restaurante care practica aceasta taxă), pentru curățenie, etc.
  • Vestimentația mirilor – rochia de mireasă, costumul, pantofii, accesoriile, etc.
  • Muzica: DJ sau formație. Sau ambele.
  • Servicii foto & servicii video.
  • Decorul (care include florile, închirierea obiectelor decorative necesare (de exemplu suporturi pentru flori, scaune pentru ceremonie, etc), iluminatul arhitectural...  și lista poate continua).
  • Invitațiile și papetăria specifică (meniuri printate, numere de masă, tabelul cu așezarea la mese... etc).
  • Serviciile legate de ceremonie: fie că e vorba de biserică sau de ceremonie în aer liber. Eventualele servicii necesare desfășurării ceremoniei: cor, cvartet, scaune, décor floral, etc.
  • Transport: pentru miri și/sau pentru invitați.
  • Cazare pentru invitații care vin din alte localități.
  • Prăjituri și tort.
  • Servicii de coafură și de machiaj.
  • Servicii de organizare și planificare – planificarea etapelor, găsirea furnizorilor, elaborarea unui program coordonarea întregului eveniment, și nu in ultimul rând asigurarea coerenței pentru întregul proces.
Cât costă fiecare dintre aceste servicii? Nu e simplu... În cazul tuturor serviciilor veți găsi furnizori care vi se par scumpi și furnizori care în comparație cu aceștia vi se par ieftini. Aici trebuie întotdeauna să aveți în minte principiul de a compara “mere cu mere”. Și să fiți conștienți că cel mai probabil, în cazul unora dintre servicii, nu vă veți permite furnizorii cu cele mai bune și servicii. Și asta nu e o tragedie. Se cheamă prioritizare 😊.

Nu în ultimul rând, înainte să stabiliți un buget (total sau pe fiecare serviciu în parte) luați în considerare că nu cunoașteți piața serviciului respectiv. La prima cercetare, clienții (mai cârcotașii 😜) concluzionează că toți furnizorii de servicii de nuntă ar trebui sa fie milionari - din afară totul pare profit și costurile efectiv nu există… Pentru a înțelege mai bine serviciile oferite și raportarea lor la prețul cotat, e util să apelați la un Wedding Planner. Sau, dacă vă organizați singuri, să vă alocați timp să cercetați care este media pieței, să aflați cât costă furnizorii de top și furnizorii “de mijloc”, cine sunt, ce îi diferențiază de restul, ce portofoliu au, ce părere au despre ei clienții lor, etc. Abia când aveți aceste informații, comparați mere cu mere.
Legat de furnizorii care sunt cei mai ieftini, cu foarte puține excepții, experiența m-a învățat că nu sunt o soluție. Undeva există justificarea diferenței de preț și s-ar putea ca descoperirea acestui detaliu să vină prea târziu pentru a mai putea remedia ceva.
 
Buuuun... Principii, principii... dar hai să vedem și niște cifre, nu? 😊

Avem aici o estimare procentuală a bugetului pentru o nuntă de 100 invitați.
Picture
De ce exprim bugetul în procente?
În primul rând pentru că, așa cum spuneam, nu toți mirii aleg aceleași servicii – nici ca număr, nici ca preț. Mai apoi, pentru că există cheltuieli fixe (care nu se modifică în funcție de numărul de invitați) și e important să înțelegem că, în acest exemplu, ele sunt, în medie, aproximativ 40% din buget (serviciile foto, video, DJ, ținutele mirilor, etc).

Știu că vreți să vedeți mai multe cifre absolute și mai puțină ”lecție de economie” 😁

O estimare absolută a cheltuielilor totale pentru graficul de mai sus este între 14.000 și 18.000 Euro.
Diferența vine din variațiile de preț ale acelorași servicii: și rochia de 3000 lei și cea de 5000 sunt tot rochii de mireasă... și oferta de foto cu un album pentru miri și cea cu 3 albume incluse sunt tot servicii foto... și meniul cu friptură de vită și cel cu porc sunt tot meniuri...


Dacă alegeți să priviți nunta ca fiind profit sau pierdere, venitul din care se vor scădea toate cheltuielile, este “darul de nunta”. Ce înseamnă asta pentru o nuntă cu număr relativ mic de invitați?  La un dar mediu de aproximativ 250 euro/cuplu, de la 100 de invitați veți primi aproximativ 12.500 euro. 

Nunțile cu număr mare de invitați se “autofinanțează”, adică, da, veți “ieși pe zero” sau chiar pe plus (cu condiția să rămâneți atenți la cheltuieli), dar libertățile estetice și de ambient pe care vi le puteți lua la o nuntă mică, nu sunt aceleași ca atunci când vine și “verișoara-mătușii-prietenei-din-copilărie-a-mamei”. Înțelegeți ideea 😁. Nu spun că e un lucru rău ca în lista de invitați să fie și invitați ai părinților, doar că, odată invitați, trebuie să țineți cont de ei.

​Acum, dacă mă întrebați în calitate de Wedding Planner ce să alegeți – între o nuntă mică și autofinanțare (în ideea în care o nuntă mică este ceea ce vă doriți) – răspunsul va fi cam ca la oracolul din Delphi 😁 Cred cu tărie că oamenii sunt diferiți și că ăsta e un lucru minunat atâta timp cât se cunosc și se asumă pe sine și deciziile lor.

Într-o notă pur personală... și subiectivă pe deasupra 😊, înclin balanța cu un argument. O nuntă mică are ceea ce o nuntă mare nu poate avea: intimitate și suflet 😊 Pentru că la o nunta mică sunt prezenți doar oamenii foarte apropiați, iar asta deschide posibilitatea unei povești. Oamenii care vă cunosc și vă îndrăgesc și vor să vă regăsească în detalii... fie că e vorba de povestea voastră transpusă in decor (un exemplu fain aici), fie că e vorba de atmosfera generală a nunții, de un playlist pe care împreună cu o mare parte din ei ați trăit momente faine, de modul de întâmpinare, de un mesaj, de un discurs...
0 Comments

    Anca ILEA

    Founder & Wedding Passionate Planner @ Contessina Events

    Archives

    May 2020
    March 2020
    April 2019
    March 2019
    February 2019

    Categories

    All

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly
  • Acasa
  • Organizare Nunti
  • Organizare Botezuri
  • Blog
  • Contact
  • Testimoniale